Pages

Thursday, May 9, 2013

Kek Sarang Lebah aka Kek Gula Hangus


Assalamualaikum...Mau updated resepi sebab boring

Cuti sempena PRU13 aritu aku balik umah...Adik aku mintak buatkan kek mangga. Aku buat keknye yang sepatutnya kek span tapi last2 jadik kek sarang semut perisa mangga. Tak sangke pulak jadik cenggitu. Last2 pegi jer Secret Recipe cari kek mangga tapi takde jugak. Xde rejeki.Huhu.Lame tak masak skill hilang kot..

Nah resepi kek sarang semut aka kek gula hangus..Try ah buat..Sedap dan tak muak


Source: Google


Bahan:
Majerin-1/2 cwn
Gula pasir- 1 cwn
Telur-8 biji
Susu cair-1/2 cwn
Tepung gandum-1 ½ cwn
Bicarbonate soda-2 sudu kecil
Cream of tartar-2 sudu kecil
Sirap gula hangus

Sirap gula hangus:
1 cwn gula pasir dijerangdlm periuk atas api sederhana hingga cair dan garing(hangus warna perang)
Masukkan 1 cwn air dan kacau hingga pekat sedikit
Biarkansehingga suam sebelum dimasukkan ked lm adunan kek

Cara:
Pukul majerin dengan gula hingga kembang
Masukkan telur satu per satu
Masukkan tepung,bicarbonate soda & cream of tartar yang telah diayak selang seli dgn susu cair
Masukkan sirap gula dan kacau rata
Masukkan dlm Loyang yg telah digris dan bakar selama (approx.) 1-1 ½ jam

p.s: adunan memang agak cair. Jgn tambahkan tepung kerana kek akan menjadi berat dan keras

Selamat mencuba keyh!!

*blackout*

No comments:

Post a Comment