Assalamualaikum...Mau updated resepi sebab boring
Cuti sempena PRU13 aritu aku balik umah...Adik aku mintak buatkan kek mangga. Aku buat keknye yang sepatutnya kek span tapi last2 jadik kek sarang semut perisa mangga. Tak sangke pulak jadik cenggitu. Last2 pegi jer Secret Recipe cari kek mangga tapi takde jugak. Xde rejeki.Huhu.Lame tak masak skill hilang kot..
Nah resepi kek sarang semut aka kek gula hangus..Try ah buat..Sedap dan tak muak
Source: Google
Bahan:
Majerin-1/2 cwn
Gula pasir- 1 cwn
Telur-8 biji
Susu cair-1/2 cwn
Tepung gandum-1 ½ cwn
Bicarbonate soda-2 sudu kecil
Cream of tartar-2 sudu kecil
Sirap gula hangus
Sirap gula hangus:
1 cwn gula pasir dijerangdlm periuk atas api sederhana
hingga cair dan garing(hangus warna perang)
Masukkan 1 cwn air dan kacau hingga pekat sedikit
Biarkansehingga suam sebelum dimasukkan ked lm adunan kek
Cara:
Pukul majerin dengan gula hingga kembang
Masukkan telur satu per satu
Masukkan tepung,bicarbonate soda & cream of tartar yang
telah diayak selang seli dgn susu cair
Masukkan sirap gula dan kacau rata
Masukkan dlm Loyang yg telah digris dan bakar selama
(approx.) 1-1 ½ jam
p.s: adunan
memang agak cair. Jgn tambahkan tepung kerana kek akan menjadi berat dan keras
Selamat mencuba keyh!!
*blackout*
No comments:
Post a Comment