Asssalamualaikum.
Blog ni mmg diupdate sebulan skali kot. Kalau ade balik kampung, ade la update sebab kt umah bole masak. Nak masak kt hostel tapi rice cooker kene rampas ngn felo ari2. Rindu nk masak secara harom!!!! Hahah..
*Ok. Dah2. Mane resepinyer????!!!!
Lek lu tok! Ni dia. AYAM MASAK UNGKEP. Masakan jawa. Tak tau la ape makne ungkapan "UNGKEP " tu. Tapi bende ni barang spesel die of kos AYAM (meme lah tp pling best klu pkai ayam kampung) and KETUMBAR (ha, jgn salah masuk ketumbit lak...ewwwww)
Ok, lets begin now!!!
Bahan2:
Bawang merah (besar)- 3/4 biji
Bawang putih- 2/3 ulas
Serbuk kunyit- 2/3 sudu besar
Ketumbar kisar - 6/7 sudu besar
Minyak- bajet cam nak wat sambal tumis
Garam- secukup rasa
Asam jawa- 1/2 sudu (bancuh ngan air)
Air- 4/5 cawan (untuk empukkan ayam)
Ayam- setengah ekor ayam yang besar (ayam karen)
Cara2:
Blend bawang merah, bawang putih
* Akuselalu blend skali dengan serbuk kunyit....kalau bapak aku nampak, dapat jeritan batinku.....haha*
Blend kering ketumbar (jgn halus sangat...)
Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, ketumbar, serbuk kunyit sampai garing sikit
Tu dia....kuning.....tp selamat dimakan oleh pesakit jaundis
Masukkan ayam yang dah dipotong, gaul-gaul. Masukkan air kosong (bukan air asam ok!!). Tutup untuk kasi ayam empuk. Bile da empuk, masukkan garam secukup rasa dan air asam. Kacau dan matikan api bila da mendidih dan pekat.
Seperti gambar di bawah....
Pandangan doploh meter
pandangan dekat...habis berkabus lens kamera hp mak
Da siap jangan ditinggalkan dalam kuali je wahai anak dara and mak dara juga. Tak senonoh beno. Tak kelas gitu. Kite letak la kt dalam mangkuk arcopal (la sangat) yang cantik untuk menaikkan napsu makan...
Tata. Siap sudah
Selamat mencuba
P/S: Sori, gambar semua ori sangat dari henpon. Tak de nak rotate2. Harap takde yang teleng
P/S: Sori, gambar semua ori sangat dari henpon. Tak de nak rotate2. Harap takde yang teleng
No comments:
Post a Comment