Pages

Monday, October 28, 2013

Ikan Siakap Kukus Putih Pedas Masam

Assalamualaikum.

Terajinnye straight dua entri satu hari. I just can't stop. Wat to do. Ohmai. Now, nak bagi resepi ikan siakap kukus yang simple. Senang jer. Resepi ni versi pedas dan masam. Masa bulan puasa haritu nak bape kali tah kiteorang kat rumah sahur lauk ni. Lauk ni kire laku laris la kalau kat rumah aku

Ok. Lets begin

Ikan Siakap Kukus

Bahan:

Bahan asas untuk kuah
Ikan siakap - 1 ekor
Cili api - 20 biji (belah dua)
Halia - 5 inci kot. Tak ukur la plak. Tapi bole tahan banyak la (potong macam kat gambar di atas)
Bawang putih - 2 ulas (ketuk)
Serai - 2 batang (ketuk)
Sos tiram - 4 sudu besar
Garam
Gula
Limau kasuri - 2 or 3 biji
Tepung jagung - 1 sudu besar
Carrot - setengah biji (belah halus2. Nak senang, pakai sagat)
Cili merah - 3 biji (belah halus2)
Bendi - 5 biji (potong besar2)
Jagung kecil - 3 batang (hiris)

Cara:

Kuah:
  1. Panaskan kuali
  2. Tumis cili api, bawang putih, halia dan serai sampai naik bau
  3. Masukkan sos tiram, garam dan gula (garam jangan banyak sangat sebab sos tiram tu masin dah)
  4. Perahkan limau kasturi
  5. Masukkan air
  6. Dah nak mendidih, masukkan tepung jagung yang dah bancuh ngan sedikit air untuk pekatkan kuah. 

(p/s: Jangan risau kalau kuah cam pekat sangat. Nanti masa kukus kuah tu akan mencair)

Ikan:
  1. Panaskan pengukus
  2. Kelar badan ikan untuk elakkan ikan tak masak dalam
  3. Masukkan ikan dalam pinggan lebar. Kalau yang banyak kuah tu pakai la pinggan yang berdinding tinggi sikit
  4. Tuang kuah atas ikan
  5. Tabur carrot dan cili merah, bendi dan jagung kecil atas ikan
  6. Kukus sampai ikan masak (indicator untuk tau ikan dah masak adalah mata ikan da putih semua. Kalau belum masak, mata ikan jernih)
  7. Keluarkan dari kukus dan hidang
  8. Siap!!
Tadah. Jemput mam *pang*

Selamat mencuba. 
Assalamualaikum


xoxo, Lily (ceh!)

No comments:

Post a Comment